Dia Internacional de la persona migrant

Des d’AMIC considerem el Dia Internacional del Migrant com una oportunitat crucial per reflexionar sobre la contribució innegable que ciutadania d’origen divers aporta a les societats a tot el món. En el cas específic d’Espanya i de Catalunya, la presència d’immigrants ha tingut un paper fonamental en el desenvolupament econòmic i social del país.
L’impacte d’aquestes persones a l’economia espanyola és significatiu en diversos aspectes clau. Un dels punts més destacats és la contribució al mercat laboral. Les persones immigrants sovint ocupen rols en sectors com l’agricultura, l’hostaleria, la construcció i la cura de persones, àrees essencials per al funcionament de l’economia espanyola. La mà d’obra no només omple buits laborals, sinó que també aporta diversitat d’habilitats i coneixements, enriquint així la força laboral.
A més, moltes persones d’origen divers emprenen els seus propis negocis, cosa que genera ocupació, impulsa la innovació i contribueix al creixement econòmic. Aquestes iniciatives empresarials no només generen oportunitats d’ocupació per a altres persones, sinó que també fomenten la competència i la varietat al mercat, beneficiant l’economia en conjunt.
Un altre aspecte rellevant és el paper dels immigrants al sistema de seguretat social. A AMIC comprovem que a través de les seves contribucions fiscals, els treballadors i les treballadores d’origen divers aporten al sistema de benestar i pensions, cosa que ajuda a mantenir la seva sostenibilitat ia garantir serveis públics per a tots els ciutadans.
Per a nosaltres és essencial reconèixer i valorar el paper fonamental que tenen les persones immigrants a l’economia espanyola. Això no obstant, també és important promoure polítiques que fomentin la integració, la igualtat d’oportunitats i el respecte als drets humans de totes les persones, independentment del seu origen.
Celebrar el Dia Internacional del Migrant és un recordatori per honrar les contribucions d’aquells que han deixat casa seva a la recerca de noves oportunitats, així com per treballar cap a societats més inclusives i justes, on tothom pugui prosperar i contribuir al creixement econòmic i social.

AMIC-UGT A LA TROBADA BCN CIUTAT DIVERSA 2023

El Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB) i les entitats que el conformem organitzem una nova edició de la Trobada BCN Ciutat Diversa, una diada festiva i reivindicativa adreçada a tota la ciutadania amb l’objectiu de mostrar, compartir i gaudir de la diversitat de la nostra ciutat.

L’acte tindrà lloc el pròxim 5 de novembre, de 11:00 a 18:00 hores, al Passeig de Lluís Companys, amb el tema central “Joves d’origen divers a Barcelona”, una realitat que és encara relativament nova, però que emergeix amb força i cal conèixer i abordar.

Hi trobareu nombroses activitats, com tallers, xerrades, exposicions, desfilades i jocs tradicionals, tant per a infants com per a adults, entre altres activitats.

Vine a gaudir de la Trobada i visita el nostre estand!

SESSIONS INFORMATIVES D’ESTRANGERIA, A TERRASSA

Necessites orientació sobre l’arrelament social, formatiu, laboral o familiar? O vols tramitar una autorització de familiar de comunitari o altra autorització d’estrangeria i no saps per on començar?
Vine a aquestes xerrades informatives organitzades per l’Ajuntament de Terrassa amb la col•laboració del CITE-CCOO i de l’AMIC-UGT de Catalunya.
13 de novembre i 11 de desembre a les 17:00 hores,  al Centre Cívic President Macià.
Rambla Francesc Macià, 189

LA BRETXA SALARIAL ENTRE POBLACIÓ ESTRANGERA I ESPANYOLA VA AUGMENTAR EL 2021

Madrid, 11 de juliol de 2023.- La raó d’aquestes grans diferències, en particular entre la població de nacionalitat espanyola i la nacional de tercers països, és deguda a una menor percepció salarial.
En el marc del Dia Mundial de la Població, la Unió General de Treballadors ha publicat un informe breu sobre les diferències salarials per nacionalitat basat en els de l’Enquesta d’Estructura Salarial i en l’Enquesta de Població Activa.
Segons les dades de l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) corresponent a l’any 2022 (amb renda obtinguda a l’any 2021), la taxa de risc de pobresa total al nostre país era del 19,1 %, amb diferències molt acusades entre nacionalitats. En el cas de la població de nacionalitat espanyola, la taxa baixava al 16,1%, i s’elevava al 35,2% per a les persones nacionals de països de la Unió Europea i al 52,6% per a les nacionals de tercers països.
Les xifres d’EUROSTAT indiquen que la taxa de pobresa de les persones ocupades (pobresa laboral), que per a la població de nacionalitat espanyola arriba al 6,3% dels homes i al 8,3% de les dones, arriba, en el cas de les persones nacionals de tercers països, a 41´9% per als homes i al 34´2% de les dones.
La raó d’aquestes grans diferències, en particular entre la població de nacionalitat espanyola i la nacional de països tercers, necessàriament s’ha de deure a una menor percepció salarial.

Dades rellevants de l’informe
L’informe assenyala que l’Enquesta Anual d’Estructura Salarial de l’INE per abordar la bretxa salarial per nacionalitat mitjançant el guany mitjà anual ofereix dades limitades pel pes que, a la població estrangera i particularment a les dones nacionals de tercers països, tenen les activitats dels grups exclosos de l’Enquesta, especialment l’agrari i el de treball domèstic, que representen el 35% de l’afiliació de la població nacional de països africans, el 18% de la nacional de països americans, a l’11% de la nacional de països europeus no UE, i al 13% de la nacional de països membres de la UE. Una cosa molt significativa en el cas de les dones, ja que de les 958.564 dones estrangeres afiliades, 221.016, el 23% estan afiliades als sistemes especials. Un percentatge que, en el cas dels hòmens estrangers afiliats, 1.257.945, baixa fins al 14%, 181.368 afiliats.
A més, el document ressalta que, pel que fa a l’EPA i al salari mitjà mensual, en comparar la bretxa entre la doble nacionalitat (espanyola i una altra) i la nacionalitat espanyola, i entre la nacionalitat estrangera i la nacionalitat espanyola, n’hi ha poca diferència entre elles i fins i tot l’any 2017 és més gran la bretxa de la doble nacionalitat que la bretxa de la nacionalitat estrangera, cosa que pot ser perquè de les 846.900 persones ocupades de doble nacionalitat l’any 2021, el 53% eren dones i el 20,4% de les persones amb doble nacionalitat treballaven a temps parcial.

La brecha salarial de género entre mujeres y hombres de un mismo grupo de población se incrementa en el año 2021 en el caso de las mujeres africanas, está en ascenso desde el año 2020 para las mujeres nacionales de países americanos e igualmente se incrementa desde el año 2018 para las mujeres nacionales de países europeos no miembros de la UE. Sólo desciende para las mujeres nacionales de la UE.

En la brecha total de los países americanos es determinante el menor salario de las mujeres dado que estas representan el 52% de su afiliación total, mientras que, en los africanos, las mujeres suponen el 24% de la afiliación de este grupo de población.

Es preciso tener en cuenta el impacto del trabajo doméstico en el salario tanto de las mujeres extranjeras como de las mujeres con doble nacionalidad puesto que las mujeres extranjeras representaban en 2021 el 43% del total de afiliación al Sistema Especial de Empleados de Hogar y el salario medio mensual de este sector es el más bajo de todas las ramas de actividad, 858 euros que suponen el 58% del salario medio total, 2.086 euros.

Nota de prensa:

https://poruntrabajodignougt.org/dia-mundial-de-la-poblacion-11-de-julio-de-2023/

Informe:

https://poruntrabajodignougt.org/docs/brechas-salariales-por-nacionalidad-dia-mundial-de-la-poblacion-11-de-julio-de-2023/

Área de Migraciones Confederal

 

INFORME D’AMIC-UGT: ‘APORTACIÓ DE LES PERSONES ESTRANGERES A L’ESTAT DE BENESTAR

des de l’amic-ugt  reivindiquem les aportacions de les persones estrangeres i demanem a la societat que rebutgi actituds i discursos racistes i xenòfobs

El 21 de març, amb motiu del Dia Internacional contra la Discriminació Racial, AMIC-UGT de Catalunya publiquem l’informe ‘Aportació de les persones estrangeres a l’estat del benestar 

L’objectiu d’aquest estudi és posar en relleu la importància de la població estrangera pel que fa al manteniment de l’estat de benestar a Espanya en aquests moments i en el futur. A més,  posar de manifest la falta de fonaments i evidències en molts dels rumors i prejudicis presents en la nostra societat que inciten al rebuig de la població estrangera.

En l’informe s’hi recullen dades demogràfiques i dades relatives als quatre pilars de l’estat de benestar (pensions, educació, sanitat i serveis socials), i s’hi analitza l’ús que en fa la població estrangera, així com la seva aportació en el manteniment d’aquests.

Altres dades que conté l’informe fan referència a l’envelliment de la població estrangera, el seu índex de fecunditat, grau d’estabilitat en el mercat laboral, condicions socioeconòmiques o la seva infrarepresentació en l’ús i accés de determinats serveis socials.

Com a conclusió, l’informe destaquem que sense l’aportació de les persones estrangeres, el nostre país tindria greus conseqüències econòmiques, socials i demogràfiques. Hi hauria menys habitants, menys població activa, menys pensions i la població seria més envellida. L’actual estat de benestar se sosté, avui, per la contribució de tothom. I la importància de la població estrangera a Espanya no únicament es tradueix en l’impacte que té sobre l’àrea econòmica i demogràfica, sinó també per la seva contribució cultural i social.

Per tot això, AMIC-UGT reconeix el paper primordial de les persones estrangeres i demanem al conjunt de la societat que rebutgi qualsevol actitud racista i xenòfoba i que treballi conjuntament per la convivència i la cohesió social.

A través d’aquest enllaç podeu accedir a l’informe extens en castellà d’AMIC-UGT i també en aquest, al resum del mateix informe.

LA CLASSE TREBALLADORA NO POT PERMETRE NI EL RACISME NI L’EXTREMA DRETA ALS AJUNTAMENTS

Declaració sindical unitària davant el 28M

L’extrema dreta creix de manera perillosa arreu del món. A les eleccions municipals del 28 de maig existeix el perill real que enganyin prou gent com per entrar a diferents consistoris de Catalunya.

Sabem per moltes experiències tristes —tant recents com més històriques— que la presència dels ultres a les institucions fa augmentar les agressions racistes, masclistes i LGTBIfòbiques al carrer.

Aixequem la veu com a moviment sindical, de manera unitària, per assenyalar el perill que representa l’extrema dreta, i el racisme en general, per a la gent treballadora.

L’extrema dreta intenta provocar la por sobre la seguretat, però són partits com VOX i els seus amics feixistes els que amenacen la seguretat i la convivència als barris populars.

Ataquen les nostres condicions laborals, volen fer retallades en salut, volen desmantellar el sistema de pensions públiques…

Davant les crisis actuals, la nostra arma més important és la nostra unitat. És per això que intenten trencar la nostra solidaritat impulsant el “divideix i venceràs”: amb el racisme, el masclisme i la LGTBIfòbia.

Hem de dir, de manera clara, ferma, i unitària: aquesta vegada, No Passaran!

No volem que ni VOX ni els grups ultres identitaris entrin als ajuntaments. Tampoc no podem permetre que altres forces polítiques copiïn els seus discursos d’odi.

El 28 de maig, ni un vot per als amics de Trump, Le Pen, Bolsonaro, Meloni…

Són enemics de la gent treballadora i una amenaça per a la democràcia.

Podem i hem d’aturar-los. #StopVOX #StopIdentitaris

El sindicalisme és i sempre ha de ser una eina clau en la lluita contra el racisme i l’extrema dreta!

La unitat fa la força!

Signen:
CCOO de Catalunya, CGT de Catalunya, IAC, La Intersindical, UGT de Catalunya.
Barcelona, 22 de maig de 2023

Fotos, vídeo de la presentació de la declaració: https://ucfr.cat/sindicats/

 

Reportatges:

https://www.lavanguardia.com/vida/20230522/8985272/front-comu-dels-sindicats-per-aturar-vox-les-eleccions-municipals-es-partit-es-organitzacio-feixista.html

https://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2292138-cordo-sanitari-dels-sindicats-contra-vox.html?cca=3

https://www.vilaweb.cat/noticies/front-comu-sindicats-aturar-vox-eleccions-municipals/

https://www.lavanguardia.com/politica/20230522/8985573/sindicatos-piden-trabajadores-voten-extrema-derecha-28m.html

Unitat contra el feixisme i el racisme

http://ucfr.cat
http://facebook.com/ucfrcat

https://twitter.com/ucfrcat

https://instagram.com/ucfrcat

https://t.me/ucfrcat

DIA INTERNACIONAL DE LES TREBALLADORES DE LA LLAR. 30 DE MARÇ DE 2023

Amb motiu d’aquest Dia Internacional, des d’UGT hem elaborat l’informe “TREBALLAR CUIDANT: COMPARATIVA PER COMUNITATS AUTÒNOMES”, on s’analitza i es compara, per CCAA, el percentatge que suposa, respecte a l’ocupació total, les activitats al sector del servei de la llar familiar i en el sector de les “cures professionalitzades” (assistència en establiments residencials, serveis socials sense allotjament, altres activitats d’assistència en establiments residencials, activitats de cura diürna de nens i altres activitats de serveis socials sense allotjament), abordant així mateix el pes que té la presència de les dones migrants al servei de la llar familiar.

Podeu accedir al Comunicat de Premsa ia l’informe, a través del següent enllaç:

Día Internacional de las Trabajadoras del Hogar_30 de marzo de 2023

XERRADA INFORMATIVA SOBRE L’HOMOLOGACIÓ DE TÍTOLS I ESTUDIS PER A PERSONES ESTRANGERES, A SANT JOAN DESPÍ.

La Creu Roja i l’AJuntament de Sant Joan Despí organitzen aquesta xerrada, amb la col·laboració de la nostra entitat (AMIC-UGT), i està dirigida a persones amb una titulació / estudis estrangers que volen obtenir el seu reconeixement a Espanya.

Quan?
30 de març de 2023 a les 10:00 hores

On?
Creu Roja – Sant Joan Despí
c/ Samontà, 31

XERRADA SOBRE L’ARRELAMENT PER A LA FORMACIÓ

El 28 de febrer es va realitzar al Palau Alòs de Barcelona una xerrada en relació a la nova figura d’arrelament per formació que implementa la reforma del 26 de juliol de 2022 del Reglament d’Estrangeria.

Durant la primera part es va explicar el procés legal i les fases que té el procés en relació amb Estrangeria. I en la segona part, es va explicar les diferents formacions aptes per accedir al arrelament formatiu.

Va ser un acte on hi va haver una participació de la joventut d’origen migrant i on entre totes, es va anar resolent dubtes i preguntes vers aquesta nova figura i les instruccions

Aquesta xerrada va estar organitzada pel Punt InfoJOVE Paral·lel – Centre d’Informació i Assessorament per a Joves, amb la col·laboració de la nostra entitat.

MOSTRA D’ENTITATS A TÀRREGA

AMIC-UGT estarà participant a la Mostra d’Entitats de Tàrrega que se celebra aquest diumenge 26 de febrer a la plaça de les Nacions
de les 11:00 h a les 14:00 h
Vine a gaudir de les activitats programades i visita el nostre stand!