Un milió de persones queden excloses d’exercir el seu dret de vot a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Tot i el context de pandèmia per la covid-19, el proper 14 de febrer estan convocades 5.623.962 persones amb nacionalitat espanyola a exercir un dels drets fonamentals: el dret de vot.  El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictaminat que s’ha de protegir el dret de la participació política de la  ciutadania.

Malauradament, 1 milió de persones, veïns i veïnes (moltes d’elles nascudes aquí) són ignorades per la justícia i seran  excloses de participar a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F. Ciutadans i ciutadanes d’aquest país que no tenen reconegut el dret de sufragi, però sí les mateixes obligacions que els ciutadans i ciutadanes que estan convocats a les urnes. Una anomalia en una societat democràtica, plural i diversa que s’ha anat construint amb les aportacions del conjunt de la població.

La participació política i el dret de vot d’aquest ciutadans és una qüestió que des de diversos àmbits de la societat s’hauria d’abordar, perquè no és normal que milers de persones que resideixen a Catalunya i a l’Estat espanyol no poden participar plenament de la vida política i elegir els seus representants al govern. Com fa temps no va ser normal que les dones al món o les persones negres nord-americanes visquessin aquesta desigualtat i no poguessin votar.

Des de l’AMIC-UGT fa temps que ho denunciem. Creiem que aquesta discriminació afebleix el sistema democràtic d’aquest país i afavoreix el segregacionisme d’una part important de la població.

Per tot això demanem:

  • Al conjunt de la societat, continuar treballant per la qualitat democràtica que garanteix drets fonamentals a tothom, un model de convivència i participació a la societat basat en la igualtat i el reconeixement de la diversitat cultural.
  • Lluitar contra el feixisme i l’avanç de la ultradreta que, amb la seva ideologia de l’odi, criminalitza la població immigrada, fractura la convivència i la cohesió social. És un virus que també s’ha d’eradicar.
  • A les forces polítiques que conformaran el Parlament de Catalunya, la voluntat política per la consecució del dret de vot de les persones estrangeres.

En aquesta crisi sanitària i econòmica, molts dels nostres veïns i veïnes, companys i companyes de feina, persones sense nacionalitat espanyola, han estat en primera línia (personal de l’àmbit de la salut, de la neteja, del camp, de serveis essencials, etc.) de forma compromesa i, en molts casos, de forma desinteressada,  amb la societat en què han decidit viure. La pandèmia, sens dubte, ens ha posat a prova a tothom, tant en l’aspecte sanitari, econòmic, social i polític. Tenim l’oportunitat de millorar com a societat i no deixar ningú enrere.