La Unió General de Treballadors ha dedicat el seu consultori monogràfic setmanal a debatre sobre la situació de la immigració a Espanya amb un espai titulat “Persones migrants, persones amb drets”.

Segons dades oficials, el 50% de la població mundial viu amb menys de cinc dòlars i mig a el dia, una pobresa molt instaurada tant al nostre país com a nivell mundial i Espanya, la frontera Sud de la UE, rep cada any a milers de persones migrants que fugen dels seus països ja sigui per la guerra, per motius polítics o econòmics.

En els últims mesos les Illes Canàries han estat notícia per l’arribada massiva d’immigrants a les seves costes i la impossibilitat d’acollir-se de manera digna per falta de mitjans. On queden els seus drets?

Com és habitual, el consultori, ha estat emès a la web a partir de les 12.00 hores i, aquesta setmana han participat el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, que ha explicat la seva experiència al Port d’Arguineguin on s’ha estat acollint migrants que arribaven fins a les Illes Canàries i que va arribar a tenir fins a 2.600 persones amuntegades; Juan de León, Responsable del programa de el Centre d’assessorament sociolaboral per a persones immigrants d’UGT-Canàries, que ha exposat el dia a dia de les persones migrants a les Canàries; David Papiol, President d’AMIC-UGT (Associació Ajuda Mútua Immigrants a Catalunya) que ha comptat l’experiència de l’sindicat a Catalunya i Jannet Vallejo, Membre d’AMIC-UGT que ha explicat com va ser la seva integració com a migrant.

Pepe Álvarez i ha subratllat que el tancament de l’campament a Arguineguin “és una bona notícia que es tanqui, però no és suficient perquè Espanya necessita fer una política migratòria que estigui combinada amb Europa que permeti que aquestes persones que vénen fugint per raons econòmiques, polítiques i molts altres motius siguin acollits de manera correcta. La porta Sud de la Unió Europea és Canàries i, en aquest sentit Espanya ha de ser solidària amb les Canàries i el conjunt de la UE ho ha de ser amb Espanya “.

Pepe Álvarez ha destacat que “les estadístiques no reflecteixen el drama de la fossa comuna que hi ha a la Mediterrània i ara també a l’Atlàntic. Només ens podem acostar a aquest drama amb ulls humans. Les persones som iguals i l’acollida hauria de ser una acollida digna i per això, és fonamental centrar-se en les polítiques en els països d’origen “.

“La migració va continuar perquè hi ha moltes persones que no tenen alternativa i es juguen la vida per trobar una vida millor per això l’important és treballar perquè puguin tenir una millor situació al seu país. Cal contribuir a una política global perquè si a Espanya el repartiment de la riquesa és injust en la majoria d’aquests països encara ho és moltíssim més, d’aquí la importància del repartiment just de la riquesa perquè aquest és l’element que permetrà que les migracions, en tot cas, siguin voluntàries, que no estiguin forçades per altres qüestions i, alhora, que es pugui viure amb justícia i millors condicions “.

Juan de León, Responsable del programa de el Centre d’assessorament sociolaboral per a persones immigrants d’UGT-Canàries, ha explicat que al campament d’Arguineguin, que va acollir a gairebé tres mil tres-migrants de forma provisional a causa de la descoordinació de les administracions, s’ha traslladat a altres llocs.

“La pandèmia, la situació socioeconòmica, la difícil situació en països com el Senegal han provocat l’augment de la migració per aquesta via” ha afirmat, “però el que ha passat a Canàries és que l’any 2000 hi havia un conveni i un protocol de actuació per a l’acollida. Es enviava als migrants a la Península des d’on prosseguien la seva trajectòria a altres països europeus, però aquest any, el nou Consell Europeu i el nou programa d’immigració criminalitza la immigració i selecciona llocs de retenció i selecció on s’identifica a les persones i es els impedeix l’entrada a Europa. Canàries ha estat la víctima de la descoordinació, la deixadesa de funcions de Govern i la seva incapacitat per conscienciar la UE que la immigració no és un problema d’Espanya o de Canàries sinó d’Europa i a nivell mundial “.

Juan de León ha subratllat que “les organitzacions que vetllem perquè es respectin els drets humans de les persones migrants ens sentim soles. Les subvencions de l’Estat no cobreixen les necessitats de personal i mitjans necessàries i, a més, la situació actual és que aquests immigrants estan ingressats en un recinte tancat i no sabem si se’ns permetrà accedir, veure en quina situació es troben, si realment tenen assessorament legal i què es va a fer amb ells

David Papiol, President d’AMIC-UGT (Associació Ajuda Mútua Immigrants a Catalunya), una associació que sorgeix per ajudar les persones migrants a desenvolupar una inserció laboral i social a la seva arribada a Catalunya.”Una ajuda que ha anat evolucionant i, si en un principi parlàvem de reagrupacions familiars o inserció sociolaboral, avui ens referim a qüestions com homologacions d’estudis i altres necessitats d’aquesta població a la qual, en molts casos, se li vulneren els drets humans “ha destacat.

“La pandèmia ha agreujat la situació dels qui arriben, però també la situació dels migrants que ja estaven treballant i la recerca de solucions és qüestió de voluntat política. Cal actualitzar la modernització de la Llei d’Estrangeria, la Llei electoral o la derogació de la reforma laboral, per exemple “ha finalitzat.